1 Karolinas Kaos: Svarar på läsarfråga gällande klasslärarstudier

Sunday, March 29, 2015

Svarar på läsarfråga gällande klasslärarstudier


Den här frågan fick jag för några dagar sedan och jag valde att svara på den på det här sättet eftersom det säkert finns flera som undrar över lärarutbildningen och för att jag känner på mig att svaret blir lite för långt för ett kommentarsfält. För den som inte visste det studerar jag alltså på klasslärarutbildningen vid Pedagogiska Fakulteten, Åbo Akademi, Vasa. 

Första året hade vi ganska långa dagar, med mycket obligatorisk närvaro och många inlämningsuppgifter och arbeten. Vissa kurser har däremot inga tenter alls utan går helt ut på inlämningsarbeten och praktiska saker. Första året läser man i princip alla ämnen som finns: matematik, modersmål, finska, engelska, fysik, kemi, textilslöjd eller teknisk slöjd, bildkonst, musik, gymnastik, biologi, geografi... Men också pedagogikkurser som t.ex. pedagogisk psykologi och utbildningssociologi. Jag tycker det är superbra att undervisningen är så varierande under det första året - på det sättet får man uppdatera sin egen kunskap och samtidigt börja fundera på vilket ämne man sen vill läsa som biämne. Det fina med de flesta kurser är att man både lär sig själv nya saker samtidigt som man lär sig hur man lär ut åt barn - som t.ex. med de här klossarna i matematiken på bilden nedan.


Nu går jag andra året och för tillfället läser jag tre kurser: matematik II, tal & samtal och multikulturell pedagogik, så jag har i snitt 1-2 lektioner per dag, men har också ofta en dag i veckan som är helt ledig. Vissa dagar kan jag sluta kl. 10, andra dagar har jag bara en lektion från kl. 14, det är väldigt olika från dag till dag. Ibland sovmorgon, ibland ledig eftermiddag, ibland fullspäckade dagar från 9-16. 

Så här kan en helt vanlig vecka just nu se ut (klicka på bilden för större text):


Snart inleder jag mina biämnessudier i modersmål & litteratur med en kurs i skrivpedagogik, vilket jag ser jättemycket fram emot! Modersmål är helt klart ett av mina favoritämnen och jag har planer på att läsa det som långt biämne, vilket även skulle ge mig högstadiebehörighet. Förutom det gillade jag bl.a. kurserna i bildkonst, hälsokunskap, matematik och motivation & lärande. Kurser jag gillat mindre är t.ex. mediekultur och introduktion till pedagogik - ämnen som säkert skulle kunna vara intressanta men som p.g.a. diverse orsaker varit väldigt tråkiga och tunga. 

Vi har möjlighet att fara på utbyte, Åbo Akademi har över 400 samarbetsuniversitet runt om i världen, men jag har inte funderat desto mera på det ännu. I dagsläget känns det inte aktuellt för min del faktiskt, men ingenting är omöjligt förstås!

Här finns ett inlägg där jag sammanfattar första året på klasslärarutbildningen i ett inlägg. Om du/ni undrar mera över utbildningen så hoppas jag att ni frågar, jag svarar så gärna! Hoppas mitt svar var till lite hjälp åtminstone!

2 comments:

  1. Åh, va glad jag blev. Tack för ditt svar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så lite så! Tack för din fråga :)

      Delete

Välj 'Namn/webbplats' för att kommentera. Webbplats måste inte anges, det räcker med ett namn.
Det går också att kommentera anonymt.
:) Jag svarar på kommentarer i egen blogg!