1 Karolinas Kaos: Tre tips vid förkylning!

Tuesday, February 24, 2015

Tre tips vid förkylning!

Det är förkylningstider och överallt läser vi om hälsotips och dunderkurer som snabbt ska bota oss. Jag har lyckats hålla mig relativt frisk den här vintern (peppar peppar) och trots att jag kände mig hängig och illamående i förra veckan har varken någon dunderförkylning eller magsjuka brutit ut. Jag kan inte säga hur man magiskt botar dessa vintersjukdomar, eftersom jag bara tror att man måste vila och vänta ut det hela, men det jag däremot kan ge tips om är hur man tampas med några av förkylningens symptom!


1. Aspirin som lokalverkare mot blåsor i munnen
För några dagar sen började jag få en blåsa på tandköttet som gjorde otroligt ont så fort jag åt eller drack något annat än typ vatten. Så igår testade jag ett knep som mamma lärt mig nångång för länge sen och det fungerade fortfarande hur bra som helst. Droppa ett par droppar vatten på en aspirintablett så den blir lite mjukare och sätt den sedan in i munnen rakt på blåsan. (I mitt fall blev det som att stoppa in en snus). Det gjorde ont först eftersom tabletten tryckte mot det ömma området, men när tabletten hade fått verka en stund kände jag riktigt hur bedövat det blev. Och idag är blåsan helt borta!


2. Svampkräm mot spruckna mungipor
Det här låter kanske lite äckligt, men det här förvånade mig stort förra vintern. Jag hade fått såna där typiska spruckna mungipor som gör att man känner sig som jokern ur Batman - och inget hjälpte. Vaselin, Bepanthen, kokosolja, aloe vera... Jag frågade hjälp på apoteket och de gav mig nån fet kräm som gjorde det hela ännu värre. Efter lite forskande på google läste jag att just feta krämer kan göra sprickorna värre, eftersom bakterierna som uppstått i såret stortrivs i fettet. Det som däremot sades hjälpa är krämer mot svamp! Alltså krämer mot fotsvamp eller svamp i underlivet. Jag tyckte det lät lite konstigt, men jag började känna mig desperat och tänkte att jag skulle ge det en chans. Och ja, det tog väl 1-2 dagar så var mina mungipor helade. Kroppen tror tydligen att det är svamp man har i mungiporna eller nåt, eller så påminner bakterierna om varandra, jag minns inte riktigt hur det var (någon mer medicinskt bevandrad person får gärna förklara), men huvudsaken var att det hjälpte. Så in på apoteket och köp svampkräm om vaselinet inte hjälper!

3. Inandning av ångor
Det här är ju knappast någon nyhet, men ofta glömmer man ändå bort hur otroligt effektivt det här är. Det hjälper ju att bara andas in ångor av hett vatten också, men det blir märkbart större effekt om man dessutom använder sig av antingen Tea Tree-olja eller Carmolis-droppar. Koka upp vatten och tillsätt några droppar av någon av dessa två och så ska du se att snoret börjar rinna. SÅ skönt när man varit täppt! Genom att få ut all den där skiten ur luftvägarna förebygger man dessutom t.ex. bihåleinflammation.Sen ska vi förstås komma ihåg att dricka te, sova ordentligt, äta vitlök och allt det där... ;)

12 comments:

 1. Finns svampmeducin mot just munnen/mungiporna också om de e där man har feili hehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Va ede sant :D Men va int de just du som tipsa mig också om sånhär svampmedicin för snippan? Kanske ja minns fel! Janå men då vet ja ju de ti nästa gång iaf haha!

   Delete
  2. Nä alltså jag hade ju nog svampkräm som var specifikt för just munnen och sånt, icke nå andra kroppsöppningar lol.

   Delete
  3. Och man kan ju ha svampinfektion just i mungipan, så de e väl därför de hjälper för att de e de man har haha. De sa dom åt mig då jag köpte de då på apoteket.

   Delete
  4. Jaha okej! Men de va nån som sa att hon had testa me just nå såndär annan svampkräm o de had funka, o jag gjor ju de också o de funka så ja antar att de e ganska lika innehåll sist o slutligen men di heter lite olike hehe. Svamp som svamp liksom, lol.

   Delete
  5. Haha jå de e nog säkert schyni sama ingredienser.

   Delete
 2. Vill tillägga några egna tips här :)
  -Vid känningar av en förkylning så börja dricka te med färsk ingefära. Den går att riva och sätta i tesil eller skiva och låta dra i några minuter
  - Torra och spruckna läppar: honung! Använd honung istället för vanlig läppomada/läppfett som fuktar för stunden och sedan torkar ut ännu mera (blir som ett beroende, innehåller ofta ett ämne som orsakar det här) :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressant det där med honungen, det hade jag aldrig hört förr! Får testa det :) tack för tipsen!

   Delete
 3. Oj, det där med aspirin måste jag försöka minnas nästa gång jag får en munblåsa! :) Angående täppt näsa så rekommenderar jag näskanna (man sköljer alltså näsan och bihålorna med saltvatten-blandning) - helt fantastiskt och utan biverkningar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jepp, rekommenderas varmt! Jag har hört många som varit nöjda med den där kannan men själv har jag inte kommit mig för att testa det ännu. Eller jag har inte behövt riktigt, men jag ska sätta det på minnet tills nästa gång :)

   Delete
 4. Jag har också varit ganska befriad från förkylning i vinter. Varit lite snuvig men inte blivit sängliggande. :)

  You Rock!!!

  ReplyDelete

Välj 'Namn/webbplats' för att kommentera. Webbplats måste inte anges, det räcker med ett namn.
Det går också att kommentera anonymt.
:) Jag svarar på kommentarer i egen blogg!