1 Karolinas Kaos: Nya ord i svenskan 2014

Tuesday, December 30, 2014

Nya ord i svenskan 2014

Nina skickade en intressant länk åt mig där det listades en del nya ord som har blivit mer eller mindre vedertagna under det gångna året. Listan är publicerad av Språkrådet och rubriceras "Nyordslistan 2014". Hur länge tror ni förrän dessa ord är med i SAOL? Jag tycker sånt här är så himla kul och intressant så jag ville dela med mig av detta också!

1. cisperson. Person som inte är transperson, det vill säga vars könsidentitet och könsuttryck stämmer med normen för det kön som juridiskt registrerades för personen vid födseln

Ordet härstammar från det latinska prefixet cis, som betyder "på samma sida". Jag är ett exempel på en cisperson och min pojkvän likaså. Jag är helt okej med att även vi ska placeras in i ett fack, det spelar liksom ingen roll för mig. Det jag däremot ogillar är att cis ofta används som något negativt. Vi som bara är lite vanliga tråkiga människor liksom. Såg bl.a. detta i en bloggbeskrivning: "Arg och oresonlig feminist, socialist och småbarnsmorsa. Lack på heltid och roligare än 99,9% av alla cismän." Jag har aldrig förstått idén med att smutskasta just cismän bara för att man själv är feminist...2. klickfiske. Användning av lockande eller avsiktligt vilseledande rubriklänkar på nätet, som används för att locka till klick.

Det här känner vi alla till! "Gravid vecka 4", skrev jag som en rubrik en gång när jag hade drömt att jag var gravid - och inlägget blev genast ett av mina mest lästa inlägg på bloggen. Jag tycker det här är okej att göra ibland, för att det är lite kul, men om vartannat inlägg har en "fejkrubrik" blir det lite Se&Hör-stämning i bloggen, vilket åtminstone får mig som läsare att tappa intresset fort.


Ett praktexempel på klickfiske.3. åsiktskorridor. Metafor för gränserna för vilka åsikter som är allmänt accepterade i samhällsdebatten. "En för trång åsiktskorridor och överkänsliga tentakler för sådant som kan utmana den korrekta ramen är sällan bra för debatten. "

Som det konstateras i citatet måste jag hålla med om att den s.k. åsiktskorridoren aldrig får bli för trång - vi måste få stå för våra åsikter utan att bli diskriminerade. Det låter kanske lättare än det är också, för alla tänker vi icke-pk-tankar ibland, men svårare är det att säga dem högt.
4. usie. Självporträtt med kändis eller annan person. "När modevisningen är klar väntar supertrendiga tonårstjejer utanför för att få en glimt – eller allra helst en usie (bild tillsammans) med modeprofilen de slaviskt följer."

Man behöver alltså inte längre säga "Får jag ta en selfie med dig?", för en selfie är ju faktiskt bara en bild på en själv. Därav det nya ordet us-ie. En bild på oss! Haha, tänk alltså, att det tydligen behövdes ännu ett ord för att beskriva något sånt här. Jag har även sett den svenska hashtaggen hissie på instagram, vilket innebär en selfie i en hiss. Det finns säkert en massa andra såna här, men dessa är de som trendar just nu.

En sån usie skulle man ha, tänk vad många likes man skulle få...5. rasifierad. Person som, på grund av sitt utseende, blir tillskriven en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den.

En kompis till mig med asiatiskt ursprung berättade om en gång när hon, jag tror det var i bilskolan, fick kommentaren: "Men du pratar ju jättebra svenska fast du inte är härifrån!"Så. Jävla. Pinsamt. Tjejens familj är inflyttad, men hon själv är uppväxt i Finland och pratar alltså finlandssvenska.


Andra nya ord är frisparkssprej, selfiepinne, mellanförskap, nettokrati och normcore.

No comments:

Post a Comment

Välj 'Namn/webbplats' för att kommentera. Webbplats måste inte anges, det räcker med ett namn.
Det går också att kommentera anonymt.
:) Jag svarar på kommentarer i egen blogg!