1 Karolinas Kaos: "Man ska fan aldrig ljuga om en våldtäkt"

Friday, April 4, 2014

"Man ska fan aldrig ljuga om en våldtäkt"

Har ni sett Trolljägarna på Sveriges TV3? Det handlar om folk som blir utsatta för näthat - grova kränkningar, mordhot, förtal osv. I programmet letar Aschberg reda på dessa (oftast anonyma) personer för att konfrontera dem. Serien påminner till sitt upplägg rätt mycket om Fuskbyggarna.

Jag såg det första avsnittet som handlade om bl.a. en tjej, Moa Grützelius, som blivit utsatt för övergrepp. En s.k. komiker, "Hult Hatar", som brukar publicera videoklipp där han kritiserar saker och ting på sin FB-sida, fick höra om händelsen. Han laddade upp en video där han kallade Moa en jävla idiot, en slyna, en lögnare - han påstod alltså att hon hittat på allting. Han hade absolut noll bevis, men det fanns folk lyssnade blint på honom, vilket ledde till ett enormt näthat mot Moa - som senare försökte begå självmord.

Det här är autentiska kommentarer.

Det finns de som motsätter sig Ascbergs metoder. Jag råkade bl.a. se Debatt i SVT där Piratpartiets Anna Troberg svor och skrek och hade sig, ja det var nästan pinsamt. Hon menade att Trolljägarna bara skapar ett ännu större hat - eftersom tittarna börjar hata hatarna. Men vad som glöms bort i ett sånt argument är att alla som konfronteras i programmet är censurerade. Ingen kan veta vem det är.

Aschberg lyfter fram en otroligt viktig fråga. Jag tror att många inte ens vet att det förekommer hat på internet i den här utsträckningen. Som en polis själv sa i Debatt: polisen har i dagens läge inte tillräckligt med resurser för att göra något åt såna här saker på internet. Så jag säger bara heja Aschberg!Den enda "hatare" de visat ansikte på i Trolljägarna är just Alexander Hult, eftersom han sagt alla sina hatiska kommentarer på video. Och publicerat det. Själv. Så hur kan någon försvara honom? Och tycka synd om honom? Säga att han blir uthängd? Han har ju i princip hängt ut sig själv i och med alla videon! De anonyma hatarna visas inte ansiktet på, de blir bara konfronterade.

Jag tror att det här programmet är jätteviktigt. Folk måste förstå att allting vi säger/skriver på internet är straffbara, offentliga handlingar. Och, vi är aldrig helt anonyma. Det är väldigt intressant att man kan vara så kaxig bakom dataskärmen, men i verkliga livet åker svansen plötsligt långt upp mellan benen. Så jag säger som Aschberg: före du lämnar en anonym kommentar - tänk efter, "Skulle jag kunna säga det här face to face?".


Se första avsnittet av Trolljägarna här och läs en artikel om händelsen skriven av Moa här.

1 comment:

Välj 'Namn/webbplats' för att kommentera. Webbplats måste inte anges, det räcker med ett namn.
Det går också att kommentera anonymt.
:) Jag svarar på kommentarer i egen blogg!