1 Karolinas Kaos: Punainen kortti rasismille

Thursday, August 8, 2013

Punainen kortti rasismille

Man kan säga att min lillebror har spelat fotboll sedan han lärde sig gå och han har hittat många vänner via den. Han har lagkamrater från (förutom Finland) bl.a. Somalia, Kongo, Kosovo, Ryssland, Chile och Afghanistan. Han umgås nästan dagligen med dessa killar och de överskrider kulturgränserna på ett beundransvärt sätt. De är svarta och vita, de är muslimer och kristna, de är finlandssvenskar och finnar, de talar finska, engelska och svenska tillsammans. Det är helt underbart att se. De ser på varandra som lagkamrater, som "bröder", som människor - de dömer inte varandra efter färg, kultur, religion eller bakgrund.

 Brorsan och en del av laget :)

Det har varit ramadan den senaste månaden och idag festar muslimer nu världen över som avslutning på denna högtid. Igår ringde en av de tidigare nämnda killarna till min lillebror och frågade om han kunde komma hem till oss en sväng. Det var ganska sent men han sa att det var viktigt. En stund senare knackade han på dörren och där stod han med nylagad mat direkt ur ugnen, som han hade tagit med sig på cykeln. Som en gåva från hans familj för att visa sin uppskattning, för att visa att de accepterar vår son som vi accepterar deras. För att de ville att vi skulle få delta i firandet, trots att vi inte är muslimer. 

Jag tycker att det är så fint och så rörande. Tänk om man bara kunde få alla att inse att vi är ett och samma.

Kex och fikonmarmelad fick vi också. Allting hemlagat, mumsss!


För övrigt förekommer det mycket antirasism inom fotbollen. I Veikkausliiga visas det "punainen kortti rasismille", och världen över tar storklubbarna ställning i frågan - helt fantastiskt, jag hoppas att de fortsätter med detta. 

Att se min bror och hans vänner har åtminstone gett mig ett litet hopp för framtiden.

8 comments:

 1. vad fint gjort av killen och hans familj. Det är så roligt när man ser barn från en massa kulturer som är och sparkar boll och man hör att det pratas en massa olika språk men ändå gör de sig förstådda. Vilken rikedom att ha med sig i livet! Fint skrivet!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är verkligen jättefint att se! Och tack :)

   Delete
 2. Faith in humanity restored!

  ReplyDelete
 3. Hurra för mänskligheten (ibland). För våra barn blir det väl naturligt med blandade kulturer och religioner. Många anser ju det som ett förhinder, men så länge det funkar så anser jag ju att det är absolut fantastiskt! Visst kan barnen bli rasister för det, men sannolikheten är ju inte lika stor iaf. Och ja, det mesta kommer ju hemifrån och där är vi viktiga på den punkten:)
  Fint gjort att ta med mat, vi glömde dock ort att fira Bajram eftersom svärfamiljen ännu var i Kosovo då. Uups.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag förstår inte varför det skulle vara ett förhinder, trist att det finns folk som är så trångsynta. Som du säger, så länge det fungerar, vad är då problemet? Det är ju en rikedom! Vår generation är ändå mer tolerant än den föregående, så vi ska hoppas att kommande generationer glömt bort "skillnaderna" helt och hållet.. :)

   Delete
 4. herregud, blev liksom alldeles varm i hjärtat av dethär. gud vad underbart.

  ReplyDelete

Välj 'Namn/webbplats' för att kommentera. Webbplats måste inte anges, det räcker med ett namn.
Det går också att kommentera anonymt.
:) Jag svarar på kommentarer i egen blogg!